Current Affairs 22.09.2021

 

🎯 Daily Current Affairs | 22-09-2021 🎯


1. Prime Minister Narendra Modi addressed the Plenary Session of the 21st Meeting of Shanghai Cooperation Organization Council of Heads of State through video conferencing.



2. In the Union Territory of Jammu and Kashmir, Lieutenant Governor, Manoj Sinha, who is the Chairman of Shri Mata Vaishno Devi Shrine Board, released 20 gram Silver Souvenir coin during the 68th meeting of the Shrine Board at Raj Bhavan, Jammu.



3. Alka Nangia Arora, IDAS (91) has assumed the additional charge of the post of Chairman cum Managing Director (CMD), The National Small Industries Corporation Ltd. (NSIC).



4. Quality Council of India (QCI) launched the Prof. S.K. Joshi Laboratory Excellence Award virtually amidst eminent dignitaries from Government & Industry.



5. Union Minister for Health and Family Welfare Mansukh Mandaviya inaugurated many patient-centric facilities at the Safdarjung Hospital.



6. Power Finance Corporation Ltd (PFC), the leading NBFC in power sector, has successfully issued its maiden Euro 300 million 7-year Euro Bond issuance.



7. Researchers have developed a technology to produce energy-efficient walling materials using construction and demolition (C&D) waste and alkali-activated binders.



8. Indian scientists have developed a new sustainable and affordable solution for converting keratin waste such as human hair, wool, and poultry feathers to fertilizers, pet, and animal feeds.


9. Virat Kohli announced he will step down as India's T20 skipper after the T20 World Cup in UAE but will continue to lead the side in ODIs and Test cricket.



10. CPI-M Tripura state Secretary and veteran Journalist Gautam Das died in Kolkata. He was 70.



11. Who has been conferred with the Ramakrishna Bajaj Memorial Global Award for Outstanding Contribution to the Industry?

Ans : Gautam Adani


12. Which Indian actress has been invited to participate in the "Climate Week" event to be held in New York?

Ans : Bhumi Pednekar


13. Who has become the first player to play 200 matches for an IPL team?

Ans : Virat Kohli (Royal Challenger Bangalore Team Captain).


14. Two sisters from Japan have been certified by Guinness World Records as the world's oldest living twins. What is their name?

Ans : Umeno Sumiyama, Koume Kodama


15. What is the rank of India in the Global Innovation Index 2021 released by the World Intellectual Property Organization?

Ans : 46th (Switzerland – 1st)


16. Which actor has been roped in by steel company Gallant Group as its brand ambassador?

Ans : Ajay Devgan


17. Today (September 22) is being celebrated all over the world as which day?

Ans : World Car Free Day


18. How many new cases of corona have been reported in the country in the last 24 hours?

Ans : 26,115 Cases (252 Deaths)


19. The president of Akhil Bharatiya Akhara Parishad has died in suspicious condition, what was his name?

Ans : Mahant Narendra Giri


20. To which post has the BJP appointed former Uttarakhand Governor Babyrani Maurya?

Ans : National Vice President



Tags

Post a Comment

0 Comments