Current Affairs 21.09.2021

 


    🎯 Daily Current Affairs | 21-09-2021 🎯



1. Tech honchos like Apple CEO Tim Cook and Tesla CEO Elon Musk are among the list of the 100 Most Influential People of 2021 according to TIME's newly published rankings.



2. Union Minister of Ayush and Ports, Shipping & Waterways, Shri Sarbananda Sonowal inaugurated the BUMS (Bachelor of Unani Medicine & Surgery) course of the College on 17 September 2021.



3. Prime Minister Narendra Modi inaugurated the Defence Offices Complexes at Kasturba Gandhi Marg and Africa Avenue.



4. NITI Aayog launched a report on ‘Reforms in Urban Planning Capacity in India’.



5. The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Narendra Modi, approved a number of structural and process reforms in the Telecom sector.



6. The Indian Naval Placement Agency (INPA) and Flipkart today signed an MoU, through which the two entities will explore opportunities for the recruitment naval of veterans at the Flipkart Group.



7. The highest and most prestigious award in the field of Rajbhasha i.e. “Rajbhasha Keerthi Puraskar” was presented to National Mineral Development Ltd. (NMDC), under Ministry of Steel during the Rajbhasha Diwas Samaroh in New Delhi.



8. Rashtriya Ispat Nigam Ltd.(RINL) - Vishakhapatnam Steel plant (VSP), under Ministry of Steel is bestowed with ‘Rajbhasha Keerti Puraskar’-FIRST PRIZE for effective implementation of Official Language Hindi for the year 2020-21.



9. NITI Aayog, with RMI and RMI India’s support, launched Shoonya—an initiative to promote zero-pollution delivery vehicles by working with consumers and industry.



10. Uttar Pradesh has become the first Indian state to inoculate more than nine crore people with Covid vaccines.


    ⚡️ Daily Current Affairs : 21-09-2021 ⚡️



1. Who has been conferred with the Ramakrishna Bajaj Memorial Global Award for Outstanding Contribution to the Industry?

Ans : Gautam Adani


2. Which Indian actress has been invited to participate in the "Climate Week" event to be held in New York?

Ans : Bhumi Pednekar


3. Who has become the first player to play 200 matches for an IPL team?

Ans : Virat Kohli (Royal Challenger Bangalore Team Captain).


4. Two sisters from Japan have been certified by Guinness World Records as the world's oldest living twins. What is their name?

Ans : Umeno Sumiyama, Koume Kodama


5. What is the rank of India in the Global Innovation Index 2021 released by the World Intellectual Property Organization?

Ans : 46th (Switzerland – 1st)


6. Which actor has been roped in by steel company Gallant Group as its brand ambassador?

Ans : Ajay Devgan


7. Today (September 22) is being celebrated all over the world as which day?

Ans : World Car Free Day


8. How many new cases of corona have been reported in the country in the last 24 hours?

Ans : 26,115 Cases (252 Deaths)


9. The president of Akhil Bharatiya Akhara Parishad has died in suspicious condition, what was his name?

Ans : Mahant Narendra Giri


10. To which post has the BJP appointed former Uttarakhand Governor Babyrani Maurya?

Ans : National Vice President

Tags

Post a Comment

0 Comments